Hjertesygdom skal findes inden fødsel

Fra P4 Østjylland

Børn med alvorlige hjertesygdomme bør findes inden fødslen. Det kan nemlig redde liv, fordi læger dermed kan stå klar til at behandle barnet straks efter, at det er kommet til verden. Det mener man i Region Midtjylland, og derfor drager eksperter fra Århus Universitetshospital Skejby rundt til de øvrige sygehuse i regionen for at lære dem at scanne mere omfattende.

Udvidet hjertescanning
– Gevinsten vil være, at vi hos flere børn, end vi gør i dag, vil vide, om de har en medfødt hjertesygdom. Og da medfødt hjertesygdom er den misdannelse, der er årsag til flest dødsfald i neonatalperioden, er det helt afgørende at vide, om det kommende barn har en medfødt hjertesydom, siger leder af føtalmedicin og ultrallyd på Skejby, overlæge Olav Bjørn Petersen.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning skal der laves et ultralydsscanningsbillede af fostrets fire hjertekamre i uge 19 eller 20.
Men sådan et billede afslører ikke halvdelen af de børn med alvorlige hjertefejl, lyder det fra eksperter på Skejby.

Alle sygehuse skal med
Derfor vil man i Region Midtjylland sikre sig, at man på alle sygehuse formår at give de ufødte børn en udvidet hjertescanning.
Det kan nemlig gøre en afgørende forskel.
– Jo mere vi ved om børnene, jo bedre behandling kan vi give dem straks efter fødslen, jo flere vil overleve helstøbte, jo flere vil undgå andre skader, siger overlæge på Skejbys Børnehjerteafdeling, Keld Sørensen.
Oplæringen i udvidet hjertescanning startede efter sommerferien og kører i halvandet år.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.